Ontdek de streek

Archeologische sites

Gortys

In de 4e eeuw was Gortys de rivaal van Knosos en in het Romeinse tijdperk was het de hoofdstad van Kreta. Het grootste deel van de ruïnes stammen uit die tijd. De beroemde wetten van Gortys vormen het hoogtepunt van het bezoek. Deze dateren uit 450 v.chr. en werden in een 12m lange en 2m hoge stenen muur gebeiteld.

Phaistos

Een van de oudste Minoïsche paleizen. Interessante ruïnes. Het paleis werd boven op een heuvel gebouwd en biedt een prachtig uitzicht op de vlakte van Messara. In 1908 werd hier de beroemde, raadselachtige schijf van Phaistos ontdekt. Na meer dan 100 jaar zou de schijf nu grotendeels gedecodeerd zijn en zou een ode aan moeder aarde bevatten.

Agia Triada

Minder spectaculair dan Phaistos maar ongerepter en minder druk. Ze dateert uit dezelfde periode. Werd in 1450 v.chr. door een natuurramp verwoest. Aangename plaats om te bezoeken.

Komos

Kleine site aan het strand van Komos. Ten tijde van de Minoërs de haven van Phaistos. Daar de site nog niet volledig is onderzocht kan ze niet bezocht worden.

Dorpen

Sivas

Een authentiek dorp met veel charme. Door het Ministerie van Cultuur uitgeroepen tot cultureel beschermd woongebied. Het hele dorpsleven draait rond het centrale plein met zijn taveernes en café’s. Enkele kruideniers, een slager en een keramiekatelier. In de zomer worden regelmatig festiviteiten georganiseerd.

Pitsidia

Een mooi en oud dorp met een gezellig plein en heel wat taveernes en café’s. In het zomerseizoen 1X per week live muziek op het plein.

Kamilari

Typisch en aangenaam dorp. Een kerk, oude huizen, restaurantjes en café’s.
In augustus een groot dorpsfeest op het plein.

Kalamaki

Klein, redelijk recent dorpje aan het strand. Een promenade met veel (vis)restaurants. Enkele café’s en souvenirwinkeltjes.

Vorri

Mooi dorpje met een typisch pleintje omzoomd met taveernes. Het interessant Volkskundig museum is een bezoek waard.

Kouses

Rustig dorp iets boven Sivas. Vooral bekend vanwege ‘Botano’, een klein kruidenwinkeltje waar je honderden soorten plaatselijke kruiden, thees en producten op basis van kruiden kunt ruiken, proeven en kopen. De moeite waard.

Matala

Een visserdorp, wereldberoemd gemaakt door de Hippies. De grotten en holen waren reeds in de oudheid bewoond en zijn een echte trekpleister. Nu een toeristische plek met veel winkels, café’s en restaurants. Het blijft echter een mooie plaats met een aparte sfeer.

Moires

Het grootste dorp van de regio. Restaurants, bakkers, winkels, supermarkten, banken, een busstation etc. Weinig charme maar je vind er alles wat je nodig hebt. Markt op zaterdag.

Timbaki

Modern dorp met alle voorzienigheden. Ligt op de weg naar Agia Galini. Markt op vrijdag.

Zaros

Sfeervol dorp en populair bij de Kretenzers. Bezoek het atelier van instrumentenbouwer Antonis Stefanakis. Beroemd op heel Kreta. Boetiek-atelier Mitros geeft je alle informatie over de textielindustrie in deze streek. Het meer van Votomou ligt 2 km buiten het dorp. Korte, gemakkelijke wandeling rond het meer. Forellenkwekerij en prima restaurant. Dit is ook het vertrekpunt van een prachtige wandeling naar de kloof van Agios Nikolaos die uitkomt op het eikenbos van Rouvas.

Kloosters

Het klooster van Odiyitria

Nog maar 2 monikken in dit 600 jaar oude klooster. Kerk met oude fresco’s en iconen. Aangename wandeling op het kloosterdomein en enthousiaste ontvangst.

Het klooster van Kalyviani

Tussen Vorri en Moires, bereikbaar via een kleine weg. Een groot kloosterkomplex met daarin een kleine, oude kerk met mooie fresco’s. In de grote kloosterkerk staat een beeld dat wonderen zou verrichten…

Het klooster van Vrondisi

Mooi gerestaureerd klooster ongeveer 3 km ten westen van Zaros. Mooie kerk en binnenplein. Buiten de kloostermuur een opmerkelijke, verfijnde Venetiaanse fontein.

De kerk van Agios Fanourios

Nog hoger gelegen dan Vrondisi. Deze kerk uit de 15e eeuw maakte deel uit van het klooster van Valsamonero. De schitterende fresco’s behoren tot de mooiste van Kreta.

Stranden

Strand van Komos

Een van de mooiste stranden van Kreta. Gemakkelijk bereikbaar via Pitsidia. Een lang en breed zandstrand afgeboord met mooie duinen. Hier komen de Caretschildpadden hun eieren leggen. Parkeerterrein met mobiele ‘Cantina’. Links ervan is het strand uitgebaat met ligzetels, parasols en douches. Helemaal op het einde de befaamde Bunga-Bunga strandbar. Rechts is het strand ongerept en deels naturistisch.

Strand van Kalamaki

Mooi en familiaal strand. Het verlengde van Kommos. Gratis ligzetels, parasols en douches voor de klanten van de restaurants.

Strand van Matala

Heel druk strand gelegen in een mooie baai met prachtig zicht op de befaamde grotten.

Red Beach

Een heel mooi strand dat zijn naam dankt aan de kleur van het zand. Bereikbaar vanuit Matala na een flinke wandeling van ongeveer 40′. Drankjes en snacks verkrijgbaar. Parasol- en ligzetelverhuur. Zowel naturistisch als textiel.

De kloof en het strand van Agios Farangos

Bij het klooster van Odiyitria neem je het pad links, na 4km parkeer je de auto en loop je rechtsaf de kloof in. Je volgt de rivierbedding, passeert de kapel van Katoginos en komt vervolgens uit op het prachtige strand. Mooie en gemakkelijke wandeling van ongeveer 45 minuten.